Fosforul și calciul sunt elemente chimice care joacă un rol uriaș în buna funcționare a corpului uman. Desigur, ele sunt elementele de bază ale sistemului osos și dinților, dar participă și la multe procese importante, cum ar fi conducerea impulsurilor nervoase sau activarea enzimelor. În plus, calciul este implicat și în buna funcționare a inimii, susține funcția musculară și procesele de coagulare a sângelui. Cu toate acestea, procesele metabolice care au ca rezultat energia organismului nu ar fi posibile fără un nivel adecvat de fosfor.
Acest lucru ne permite să subliniem cât de importante sunt și ar trebui să fie prezente aceste minerale în alimentația noastră zilnică, deoarece nivelul lor în organism nu este constant. Poate exista atât o deficiență, cât și un exces, și atunci toate zonele menționate mai sus (și câteva altele) pot să nu funcționeze corect. Tot ceea ce este legat de aceste două elemente este denumit în mod obișnuit economia calciu-fosfat. Din pacate, nu este un mecanism perfect, ceea ce inseamna ca se poate „strica” si atunci metabolismul calciului si fosfatului este perturbat.
Probleme cu nivelul de calciu și fosfor din organism
Corpul uman este un mecanism complex în care au loc tot timpul diverse procese, folosind un fel de „combustibil” sub formă de diferite tipuri de nutrienți. Multe dintre ele se completează și se sprijină reciproc, iar fără o reacție este imposibil să se realizeze alta, etc. Este și cazul metabolismului calciu-fosfat, pentru care ingredientul cheie care asigură buna funcționare este vitamina D. Cu toate acestea, după cum se știe, marea majoritate a oamenilor care trăiesc în latitudinea noastră pot avea probleme reale cu nivelul adecvat de vitamina D din organism.
Totul se datorează condițiilor proaste pentru ca sinteza pielii să aibă loc pe tot parcursul anului. Aceasta este cea mai bună și cea mai bogată sursă a acestei vitamine importante. Din acest motiv, vitamina D este recomandată pentru suplimentare, iar acum se știe că nu numai datorită beneficiilor vitaminei D, ci și pentru a asigura buna funcționare a metabolismului calciu-fosfat. În cazuri extreme, poate fi necesară suplimentarea cu doze mari de vitamina D.
Care sunt riscurile funcționării necorespunzătoare a metabolismului calciului și fosforului?
Desigur, această întrebare a primit deja un răspuns parțial. Deoarece calciul și fosforul sunt responsabile pentru o serie de procese diferite care au loc în organism, atunci când metabolismul calciului și fosforului este perturbat, aceste procese nu au loc corect. Acest lucru poate duce la probleme în acest domeniu, de exemplu, boli ale sistemului circulator, ale sistemului nervos, ale sistemului urinar etc.
Cu toate acestea, la copii, funcționarea proastă a metabolismului calciului și fosfaților poate duce la rahitism în viitor. Cu toate acestea, deficiențele pe termen lung ale fosforului, de exemplu, pot duce la situații mult mai grave. În cazuri extreme, hipofosfatemia poate provoca insuficiență cardiacă sau chiar comă. Prin urmare, merită să aveți grijă de buna funcționare a metabolismului calciului și fosforului din organism și să vă interesați de nivelurile acestora.