Creatina este probabil unul dintre cei mai studiati compuși chimici din lume. Știm că este un remediu extrem de eficient, recomandat tuturor sportivilor. În ultimii ani au fost studiate și efectele benefice ale creatinei pentru persoanele care nu practică sport și pentru persoanele în vârstă. Rezultatele, așa cum ne-am putea aștepta, sunt foarte promițătoare. De asemenea, trebuie subliniat faptul că creatina este o substanță sigură care nu afectează negativ funcționarea rinichilor și a ficatului.
Ce este creatina?
Creatina este un compus chimic organic format din 3 aminoacizi: glicina, metionina si arginina. Este extrem de important pentru buna functionare a organismului. În corpul uman, până la 98% din creatină se găsește în mușchii scheletici, iar restul de 2% se găsește în rinichi, ficat, creier și testicule.
Mai mult, creatina este, de asemenea, unul dintre cele mai populare suplimente din lumea sportului. Toate datorită testării amănunțite și confirmării impactului său asupra corpului uman.
Unde putem gasi creatina?
Creatina se găsește în carnea de vită, porc, pasăre, precum și în pești precum somonul și heringul. Din păcate, cei mai mulți dintre noi nu mănâncă suficiente produse care conțin creatină pentru a satisface în mod adecvat necesarul nostru zilnic. Persoanele care nu mănâncă carne nu o iau deloc, motiv pentru care este atât de important să suplimentezi deficiențele de creatină prin suplimentare.
Creatina – beneficii pentru persoanele care practică sport
- crește creșterea musculară
- îmbunătățește forța musculară
- îmbunătățește performanța musculară
- elimină leziunile musculare în timpul exercițiilor fizice
- reduce senzația de oboseală
- are un efect bun asupra sistemului nervos
- îmbunătățește resinteza glicogenului
- scade nivelul cantitativ
Creatina – beneficii pentru persoanele în vârstă
Creatina determină, mai ales, o îmbătrânire mai lentă, care este legată de îmbunătățirea poziției energetice a celulelor și a mitocondriilor. La persoanele în vârstă care iau creatină zilnic, putem observa o reducere a inflamației și o îmbunătățire generală a sistemului osos. Din păcate, la pacienții care se luptă cu insuficiență cardiacă, cantitatea de creatină este mai mică decât la persoanele sănătoase.
Mai mult decât atât, conform statisticilor, persoanele cu boli de inimă practică mai puțin sport decât persoanele fără probleme de inimă și, după cum știm, nici un exercițiu înseamnă o rezistență mai mică. Luarea de creatină este o șansă de a-ți îmbunătăți starea fizică. Creatina este importantă și pentru sistemul nervos, iar deficiența ei poate crește incidența depresiei, a bolii Huntington, a Alzheimer sau a bolii Parkinson.
Persoanele în vârstă sunt adesea diagnosticate cu sarcopenie, un sindrom legat de vârstă caracterizat prin pierderea masei musculare, deteriorarea funcției mușchilor scheletici, dureri musculare și condiție fizică slabă. Consecințele sarcopeniei pot fi căderi mai frecvente și fracturi osoase. Din păcate, acest lucru se poate întâmpla oricui dintre noi. După vârsta de cincizeci de ani, puterea mușchilor noștri începe să scadă cu aproximativ 1,2-1,5% pe an. Aceeași situație este valabilă și pentru masa musculară, care va scădea cu aproximativ 0,8% pe an.
Luând în considerare exemplele de mai sus, merită să luați în considerare suplimentarea regulată cu creatină la persoanele în vârstă. Trebuie subliniat aici că cele mai bune efecte se observă numai după câteva săptămâni de utilizare. Pentru a-i intari efectul, putem implementa si exercitii scurte de cateva ori pe saptamana. Cu siguranță nu va trebui să așteptăm mult pentru a vedea rezultatele muncii noastre.