Butiratul de sodiu joacă unul dintre rolurile cheie, printre altele: în digestia corectă a alimentelor de către organismul uman. El este responsabil pentru starea corectă a așa-zisului bariera intestinală, care afectează și mucoasa intestinală etc. Nu trebuie să fie surprinzător faptul că butiratul de sodiu este disponibil și sub formă de supliment alimentar, utilizat de persoanele care au probleme cu starea corectă a intestinelor.
Ce este butiratul de sodiu?
Butiratul de sodiu este o sare a acidului butiric și aparține grupului de acizi grași cu lanț scurt, care sunt sursa de bază de rezistență pentru colonocite, adică celulele epiteliale intestinale. Această substanță poate fi găsită în cantități mici în unele produse alimentare. Oamenii produc butirat de sodiu în intestinul gros folosind bacterii intestinale. Dacă producția independentă a acestui compus este mai mică, se recomandă suplimentarea selectată în mod corespunzător.
Butirat de sodiu în tractul gastrointestinal
Sarcina de bază a acidului lactic în tractul digestiv este de a participa la producerea barierei intestinale. Afectează starea mucoasei intestinale, făcând căptușeala internă puternică și etanșă. O altă sarcină importantă a butiratului de sodiu este menținerea nivelului adecvat de pH al alimentelor consumate, ceea ce este important atunci când se ține cont de absorbția electroliților sau a altor nutrienți necesari sănătății. În cazul unei infecții alimentare, acidul butiric va ajuta la atenuarea inflamației mucoasei, care este corelată cu întărirea sistemului imunitar.
Butirat de sodiu în sistemul imunitar
Butiratul de sodiu joacă un rol important în sistemul imunitar. Acest compus protejează organismul împotriva agenților patogeni care intră în organism prin tractul digestiv. În plus, afectează personal viabilitatea anumitor căi imunitare. De asemenea, este important pentru sistemul imunitar primar și dobândit. Gestionează mastocitele, viabilitatea neutrofilelor, macrofagelor, celulelor dendritice și limfocitelor.
Care este scopul butiratului de sodiu?
Butiratul de sodiu este responsabil, printre altele, de:
- absorbția nutrienților,
- sinteza mucusului,
- producerea de citokine,
- peristaltism intestinal adecvat,
- monitorizarea barierei intestinale,
- îmbunătățirea impermeabilității membranei în intestine,
- normalizarea apoptozei,
- controlul agenților patogeni,
- absorbția nutrienților,
- diferențierea și maturarea celulelor,
- atenuarea inflamației,
- ameliorarea unor simptome de depresie,
- ajuta la insomnie.
Cum se utilizează acidul butiric?
Butiratul de sodiu luat zilnic va ajuta cu siguranță persoanele care se luptă cu tulburări de sănătate. Este recomandat persoanelor care sufera de colita ulcerativa si boala Crohn pentru intarirea mucoaselor. Butiratul de sodiu poate fi achiziționat de obicei sub formă de tablete care conțin o doză de aproximativ 500 mg – 600 mg. Cantitatea recomandată pentru un adult este de 1 comprimat de 2 ori pe zi. În cazul bolilor diagnosticate ale sistemului digestiv, vă rugăm să vă consultați medicul înainte de a lua butirat de sodiu. Merită să ne amintim că, mai presus de toate, nu ar trebui să fie utilizat de către pacienții care sunt alergici la butiratul de sodiu sau la alt ingredient auxiliar utilizat în producerea medicamentului. O atenție deosebită trebuie acordată la administrarea suplimentului copiilor mici sau persoanelor care pot avea dificultăți în înghițirea unei tablete.
Mai mult decât atât, butiratul de sodiu, ca multe alte suplimente alimentare, ar trebui achiziționat numai din distribuția oficială. În acest fel, poți fi sigur că suplimentul nu conține substanțe nedorite care au un impact negativ asupra corpului uman.