Suplimentele proteice sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai populare suplimente pentru sportivi și persoanele active fizic de pe piața suplimentelor alimentare. Cu toate acestea, în prezent, producătorii acestui tip de preparate oferă mult spațiu de manevră persoanelor care doresc să suplimenteze proteine. Există un număr destul de mare de tipuri diferite de suplimente proteice, care diferă unele de altele, printre altele: tipul de proteină folosit în supliment, precum și conținutul de proteine, metoda de obținere etc.
Toate acestea înseamnă că multe persoane – în special începătorii care își caută primul supliment proteic – nu știu ce să ia în considerare atunci când aleg acest tip de preparat. Prin urmare, merită să știți că ar trebui să acordați întotdeauna atenție situației dvs. individuale, ceea ce merită întotdeauna consultat cu un specialist, cum ar fi un dietetician sau un medic. Cu toate acestea, există câteva reguli de bază care merită reținute atunci când alegeți un supliment proteic.
Care sunt tipurile de proteine din suplimente?
La început, merită cel puțin menționat tipurile de suplimente proteice pe care le poți întâlni. Deși proteina din zer este folosită cel mai des în diferitele sale forme, nu este singura formă de proteine din suplimente. Deci, care sunt diferitele tipuri de suplimente proteice?
- WPC – Concentrat de proteine din zer;
- WPI – Izolat de proteine din zer;
- WPH – Hidrolizat de proteine din zer;
- proteină cazeină;
- proteină din soia;
- albus de ou;
- Proteine din carne de vită.
Acestea sunt proteinele cel mai frecvent utilizate în suplimentele proteice disponibile pe piață. Mai mult, nu toate suplimentele vor avea aceeași cantitate de proteine, deoarece pot fi folosite și în suplimentele carbohidrați-proteice, sau pur și simplu vor diferi în cantitatea de proteine pe porție.
Cum să alegi cel mai bun supliment proteic pentru tine?
La început, merită să clarificați că ar trebui să vă ghidați în mare măsură după propriile preferințe. Ar trebui să țineți cont de propriile restricții de sănătate (de exemplu, intoleranță la lactoză) sau de preferințele alimentare. Pentru vegani, alegerea evidentă va fi un supliment pe bază de proteine din soia etc. Acest lucru face ca alegerea să fie foarte individuală, iar dacă încă nu sunteți sigur de tipul de supliment proteic, cel mai bine este să consultați un specialist.
El va lua în considerare tot felul de variabile ale unei situații specifice și va sfătui cel mai bun și mai sigur tip de supliment proteic. Mai mult, vă va ajuta să alegeți cea mai bună doză posibilă de supliment, astfel încât să fie cel mai eficient și să vă ajute să atingeți cât mai repede un obiectiv specific de antrenament.
Cu toate acestea, puteți încerca să recomandați unul dintre suplimentele de proteine populare și valoroase. De departe cel mai popular tip de acest tip de preparate este concentratul de proteine din zer WPC.