Vitamina A, fiind o vitamina foarte importanta in organismul uman, poate fi luata sub diferite forme. În condiții naturale, apare sub diferite forme, dintre care cele mai frecvente sunt beta-carotenul și retinolul. Primul tip de vitamina A provine din produse vegetale, în timp ce retinolul este prezent în produsele de origine animală, unde toate tipurile de ficat sunt o sursă foarte bogată din acesta.
Cu toate acestea, poate apărea întrebarea: care este diferența dintre aceste două forme de vitamina A? Lucrează diferit? Este unul dintre ele mai bun din punct de vedere al suplimentării? Merită să învățați puțin mai multe despre o vitamină atât de importantă precum vitamina A.
Retinol – ce merită să știți despre el?
Retinolul poate fi considerat forma finală a vitaminei A deoarece poate fi livrat organismului sub formă proprie sau produs, printre altele, din beta-caroten. Sub formă de retinol, organismul stochează vitamina A în ficat (de aceea ficatul animalului este o sursă bogată de ea) și în țesutul adipos. Mai mult, datorită proprietăților sale, este adesea folosit nu numai în suplimente alimentare, ci și în diferite tipuri de produse cosmetice și preparate de farmacie.
Cu toate acestea, retinolul este o substanță chimică care poate fi supradozată. În acest fel, în organism poate apărea hipervitaminoza, care poate fi la fel de periculoasă ca și deficitul de vitamine. Aceasta înseamnă că, fără o consultare adecvată cu un specialist, este mai bine să nu începeți singuri suplimentele cu vitamina A (sub formă de retinol). O astfel de decizie ar trebui luată pe baza rezultatelor testelor și a diagnosticului medicului.
Cu toate acestea, dacă se dovedește că suplimentarea cu vitamina A este necesară, atunci ar trebui să căutați o sursă adecvată de supliment și merită să alegeți retinolul. Se caracterizează printr-o acțiune mai rapidă decât beta-carotenul, astfel încât să poți compensa mai rapid deficiența din organism.
Ce merită să știi despre beta-caroten?
Beta-carotenul este a doua cea mai populară formă de vitamina A, găsită în produsele vegetale. Cum diferă de retinol? Beta-carotenul este o formă mai complexă care, odată livrat în organism, este folosit pentru a produce retinol, care este apoi absorbit și stocat în organism.
A doua cea mai importantă diferență dintre ele este faptul că atunci când retinolul este produs în cantitatea potrivită pentru ca organismul să funcționeze corect, organismul nu va folosi excesul de beta-caroten și cantitățile excesive ale acestuia vor fi excretate din organism. Din acest motiv, se găsește și în multe preparate disponibile pe piață datorită siguranței mai mari. Suplimentând beta-caroten, organismul este protejat împotriva hipervitaminozei.
Aceasta înseamnă că, în anumite cazuri, suplimentarea cu beta-caroten va fi pur și simplu mai potrivită. Mai ales în cazul femeilor însărcinate, unde hipervitaminoza de vitamina A poate fi deosebit de periculoasă pentru copil. De asemenea, merită să ne amintim că, din punct de vedere al siguranței, ar trebui să achiziționați suplimente alimentare numai din surse dovedite, pentru a evita, de exemplu, furnizarea de substanțe dăunătoare organismului.